top of page

Hangi türde şirket kurmalıyım?


Makyaj videosu çeken bir youtuber

Hangi türde şirket kurmalıyım?


"Neden şirket kurmalıyım?" başlıklı yazımızda bir şirket kurmanın neden gerektiği konusuna değinmiştik. Eğer fatura kesmeniz zorunlu hale geldiyse artık hangi türde bir şirket kuracağınıza da karar vermelisiniz demektir. Şirket kurarken, iş modeliniz, hedefleriniz, finansal durumunuz ve diğer faktörler, hangi türde şirket kurmanız gerektiğine karar vermenize yardımcı olacaktır.


Başlıca şirket türleri nelerdir?


Şahıs şirketi nedir?

Eğer küçük veya orta ölçekli bir işletme kurmak istiyorsanız, şahıs şirketi açmak tercih edebileceğiniz son derece avantajlı bir yöntemdir. İş hayatına yeni atıldığınızda ya da işlem hacminiz düşük olacaksa, şahıs şirketi kurmak hem hızlı hem de düşük maliyetli olacaktır.


Kişi ve kuruluşların anonim şirket açması şahıs şirketi ile kıyasla son derece zordur. Limited şirket açmak ise daha maliyetli olacak, çok sayıda da prosedür gerektirecektir. Şahıs şirketleri kullanarak düşük bir sermaye ile vergi ve denetim konularında yasal yükümlülüklerinizi yerine getirebildiğiniz gibi, her alanda faaliyet gösterebilirsiniz.


Kurduğunuz şirket yine bir tüzel kişilik barındıracaktır. Yaptığınız harcamaları faaliyet alanınızın elverdiği şekilde vergiden düşebilecek olsanız da, şahıs şirketinde şirket borçlarından bir fiil sorumlu olacağınızı da unutmamalısınız.


Limited şirket (Ltd. Şti.) nedir?

Limited şirket, şahıs şirketine göre açılışta daha fazla prosedürü olan ve daha maliyetli bir şirket türüdür. Fakat pek tabi kurumsal imajı düşünüldüğünde daha prestijli bir portre çizer. Çünkü finansal tarafta sermayesinin belli bir süre içinde ödenmesi zorunluluğu bulunur. Bu durum teşvik, hibe ve kredi konularında da şüphesiz avantaj sağlar.


Bununla birlikte limited şirketler, anonim şirketler ile kıyaslandığında daha basit bir organizasyon yapısı barındırırlar. Sınırlı sorumluluk taşıyan bir şirket türü olduğu için şirketin borçlarından dolayı kişisel varlıklarınızın korunmasına yardımcı olabilirler. Limited şirketin şahıs ve kurumlara olan borçlarından ortaklar sorumlu tutulamaz. Fakat şirketin kamu (yani devlete olan) borçlarından şirket sermayenizdeki ortaklık payınız kadar sorumlusunuzdur.


Bir limited şirket kurduğunuzda hem aylık muhasebe ücretlerinizin, hem de vergi giderlerinizin şahıs şirketine göre daha yüksek olacağını hesaba katmalısınız.


Anonim şirket (A.Ş.) nedir?

Anonim şirketlerin başlıca avantajı, şirket borçları konusunda ortaklarına daha geniş bir muafiyet sağlamasıdır. Şirket ortakları yine limited şirketlerdeki gibi sermaye borçlarını ödemekle yükümlüdürler. Fakat limited şirketlerden farklı olarak kamu borçları da ortakların sorumluluğu dışındadır. Hisse senetleri aracılığıyla sermaye toplama yeteneğine sahiptir ve genellikle daha büyük işletmeler için uygundur.


Bunun yanında anonim şirketler kuruluş aşamasından başlayarak çok daha karmaşık prosedürlere tabidir. Minimum sermaye şartı vardır ve belli sermayelerin üzerine çıkıldığında avukat bulundurma zorunluluğu eklenir.


Anonim şirket kurduğunuzda en üst düzeyde masrafınızın olacağını mutlaka anlamalısınız.


Workaway Sanal Ofis ne sağlar?


Workaway Sanal Ofis ile bir şirket kurmanız bu süreçte pratik, hızlı ve ekonomik bir çözümdür. Sanal ofisin kirası herhangi bir fiziksel ofise göre çok düşüktür, stopaj ödemezsiniz ve ihtiyacınız olduğunda kiralayabileceğiniz alanlarımız vardır. En önemlisi, bir fiil bağlantıda olacağınız samimi kadromuz ile ihtiyacınız olduğunda sorunlarınıza çözüm sunarız.


Konuyla ilgili detaylı bilgiye Sanal Ofis hakkında Sıkça Sorulan Sorular başlığı altından ulaşabilirsiniz.


Workaway ile İletişim sayfasından bağlantıya geçerek şirket açılış işlemlerinizi hemen başlatabilirsiniz.

bottom of page