top of page

Şahıs şirketi nasıl kurulur?


Makyaj videosu çeken bir youtuber

"Hangi türde şirket kurmalıyım" başlıklı yazımızda farklı şirket türlerinin avantajlarına ve dezavantajlarına değinmiştik. Eğer şahıs şirketi kurmaya karar verdiyseniz tek başınıza veya bir kaç kişi bir araya gelerek şahıs şirketi kurabilir ve bir tüzel kişiliğe sahip olabilirsiniz.


İsmi "şahıs" olduğu halde nasıl bir kaç kişi kurabilirim sorusu mutlaka aklınıza geliyordur. Tek başına hareket edecekseniz zaten isminize bir şahıs şirketi kuracaksınız demektir. Fakat ortaklık yapmak istediğinizde ve maliyetleri büyütmek istemiyorsanız adi ortaklık, kolektif şirket ve komandit şirket opsiyonları karşınıza çıkacaktır:

Adi ortaklık: 2 ya da daha fazla gerçek ya da tüzel kişi bir araya gelerek kurulabilen adi ortaklık türünde ortaklar, ortaklık borçlarından sınırsız sorumludur.

Kolektif şirket: 2 ya da daha fazla gerçek kişi bir araya gelerek bir ticari ünvan adı altında kurulan kolektif şirketlerde ortaklar hisseleri oranında şirket borçlarından sorumludurlar.

Komandit şirket: 2 ya da daha fazla kişinin ortaklığıyla kurulabilir. Komandit şirketlerin en belirgin özelliği, ortakların bir kısmının sorumluluğunun sınırlı, bir kısmının sorumluluğunun da sınırsız olmasıdır. Bu şekilde doğrudan ticaretle uğraşmadan kazanç elde etmek imkânı sağlandığı gibi, ticari yeteneği ve bilgisi olup, yeterli sermayesi olmayan kimseler için de ticaretle uğraşma olanağı elde edilmiş olur.


Şahıs şirketi nasıl kurulur?


Şahıs şirketi kurarken hangi evraklara ihtiyacınız var?

Şahıs şirketi kurmak için ihtiyacınız olacak evraklar şu şekildedir:

  • Kuruluş başvuru formu

  • İkametgah belgesi (2 adet)

  • Nüfus cüzdanı fotokopisi (2 adet)

  • Kira sözleşmesi ya da tapu fotokopisi

  • Vesikalık (2 adet)

  • Noterden alacağınız imza beyannamesi  (2 adet) şeklindedir.


Vergi dairesine giderek nasıl şahıs şirketi kurulur?

Eğer vergi dairesine bizzat başvurarak şahıs şirketinizi kurmak istiyorsanız yukarıdaki başlıkta söz ettiğimiz evraklar ile vergi dairesine bizzat başvurabilirsiniz. Bulunduğunuz bölgenin hangi vergi dairesine bağlı olduğunu tespit ederek daireye gidin. Sunduğunuz belgeler daire çalışanları tarafından kontrol edilecektir. Sonrasında 1-2 hafta içinde adresinize bir memur gelecek, açılış yoklamanız gerçekleşecek ve mükellefiyetiniz başlayacaktır. Bu başvuruyu sizin adınıza mali müşaviriniz (muhasebeciniz) de yapabilir fakat bunun için kendisine noterden vekaletname vermelisiniz.


E-devlet kullanarak nasıl şahıs şirketi kurulur?

Eğer e-devlet şifreniz varsa açılış başvuru işlemlerini vergi dairesine gitmeden kolayca internetten yapabilirsiniz.

● Sistemde işlemler kısmından, sicil bildirimleri ve işe başlama bildirimi kısımlarına gelin.

● 5 adımlı bilgi ekranı karşınıza çıkacaktır, gerekli alanları doldurun. Şahıs şirketi ismi gibi önemli bilgileri içeren ekranda mutlaka doğru bilgi girilmesi gerekmektedir.

● Başvurunuzu tamamladıktan sonra yine size yoklama tarihi verilecek ve ofise gelecek memur ile yoklamanız tamamlanacaktır.


Şahıs şirketi kurarken Sanal Ofis ne gibi avantajlar sağlar?


Workaway Sanal Ofis ile bir şirket kurmanız bu süreçte pratik, hızlı ve ekonomik bir çözümdür. Sanal ofisin kirası herhangi bir fiziksel ofise göre çok düşüktür. Ama en önemlisi de fatura karşılığı ödeme yaptığınız için stopaj ödemezsiniz. Düşünürseniz en basitinden 7.000 TL kira için her ay ödemeniz gereken stopaj 1.400 TL'dir. Sanal ofis yıllık kirası sadece bir kaç aylık stopaja denk gelir, üstelik gider olarak işleyerek vergiden düşersiniz.


Bunun yanında ihtiyacınız olduğunda kiralayabileceğiniz alanlarımız vardır. Kargolarınızı biz teslim alırız ve size iletiriz. En önemlisi, bir fiil bağlantıda olacağınız samimi kadromuz ile ihtiyacınız olduğunda sorunlarınıza çözüm sunarız.


Konuyla ilgili detaylı bilgiye Sanal Ofis hakkında Sıkça Sorulan Sorular başlığı altından ulaşabilirsiniz.


Workaway ile İletişim sayfasından bağlantıya geçerek şirket açılış işlemlerinizi hemen başlatabilirsiniz.

bottom of page