top of page

Kuryeler için Şahıs Şirketi Kurmak ve Serbest Teslimat Yapmak (Esnaf Kurye Modeli)

Güncelleme tarihi: 23 Mar 2021

Koronavirüs (COVID-19) salgını nedeniyle talihsiz bir yıl geride kaldı. Evden çıkamamak ve uzaktan çalışmak, yepyeni alışveriş alışkanlıklarını da beraberinde getirdi. Bunun direk bir sonucu olarak artan online alışveriş kültürü, hem mevcut kargo şirketlerinin teslimatlarda zorluk çekmemek için operasyonlarını büyütmesine, hem de yeni bir taşımacılık anlayışının yaygınlaşmasına olanak tanıdı.

Kuryeler için sanal ofis ile şahıs şirketi kurmak, şirket açmak ve teslimat yapmak
Kuryeler için şahıs şirketi kurmak ve teslimat yapmaya başlamak eskisi kadar zor değil

Fiyuu, Scotty, Paket Taxi gibi motorlu kurye ile teslimat yapan firmaların yanında Bana Bi Kurye, Yemeksepeti Vale, Trendyol Express Kurye, HepsiJet Kurye gibi firmalar da faaliyet göstermeye başladı. Hızlı teslimat ihtiyacının doğrusal artışı paralelinde kuryelere olan ihtiyaç da doğal olarak fazlaydı.


Bu firmalarla çalışmak isteyen kuryeler için ise çoğunlukla şahıs şirketi kurma zorunluluğu var. Bu noktada firma çalışanı değil, kendiniz için çalışıyor oluyorsunuz. Verginizi ve sigortanızı kendiniz yatırıyor, bu firmalara fatura kesiyorsunuz. Bu çalışma sisteminin adı "Esnaf Kurye Modeli" olarak geçmektedir.


Fakat kuryeler şahıs şirketi nasıl kuracaklar? Sürekli hareket halindeki bu çalışanların evlerini yasal adres göstermeleri hem gelen evraklar ve yoklamalar açısından sıkıntılı, hem de ödeyecekleri stopaj açısından fizibil değil.


Bu noktada Workaway, uygun fiyatlarla sunduğu Sanal Ofis hizmeti ile bu soruna bir çözüm getiriyor. Yapacağınız sözleşme ile hızlı ve güvenli bir biçimde vergi dairesine sahış şirketi kuruluş başvurunuzu yapabilir, fatura kesmeye hemen başlayabilirsiniz. Üstelik fatura karşılığı kira ödemesi yapacağınız için stopaj ödemeyeceksiniz ve bu faturaları gider olarak vergiden düşebileceksiniz.


Bireysel olarak şirket kurmak eskisi kadar zor değil, başvurular online olarak yapılabiliyor ve vergi dairesi sadece bir yoklamada bulunmanızı talep ediyor. Kurye şirketinizin ilk yoklaması başvurunuzdan sonra yaklaşık 1 hafta içinde randevulu olarak yapılıyor ve sonrasında hemen fatura kesmeye başlayabiliyorsunuz. Bizim ilk sözleşmede ihtiyacımız olan belgeler nüfus cüzdanı ve ikametgah (yerleşim yeri belgesi) şeklinde; şirketiniz kurulduğunda ise vergi levhası ve imza sirküleri örneklerini bizimle paylaşıyorsunuz.


Sıkça sorulan sorular kısmımızda sanal adres ile ilgili birçok sorunuza yanıt bulabilirsiniz. Dilerseniz detaylı sorularınız için iletişim bölümümüzden bize direk ulaşabilirsiniz.

bottom of page